hpotsa
plokiotsake
ilokuun ploki
timmikuun ploki hulmukuun ploki maaniskuun ploki puhtikuun ploki dokukuun ploki klesakuun ploki rakakuun ploki ilokuun ploki shyyskuun ploki mokakuun ploki harraskuun ploki joulukuun ploki

- KESÄKIRJAT-SARJA : KESÄTIEDETTÄ KEVYESTI 3 -

Viihdettä tieteellä vai tiedettä viihteellä, kas siinäpä kysymys kun Kesäkirjat-sarjan esittelyvuorossa ovat opukset, jotka kuuluvat kategoriaan tieteelliset viihdekirjat tai viihteelliset tiedekirjat. Miten kukin asiaa haluaa katsoa. Seuraavassa katsaus alan tämän vuoden parhaimistoon. Tai pahimistoon:

HERALDINE MUDDLETON-SMITH: KUNINKAALLINEN KAKKA ELI RUUANSUOLISTON TOIMINTA KUNINKAALLISESTA NÄKÖKULMASTA (ALKUPERÄINEN ENGLANNINKIELINEN NIMI: ROYALTY POOP - THE STUDY OF THE HUMAN DIGESTIVE SYSTEM)
ludvig

Ihmisen ruuansulatus toiminta ei ehkä kuullosta kaikkein huokuttelevimmalta lukukokemukselta, mutta kun asiaan tarttuu Lady Heraldine Muddleton-Smith, joka tunnetaan paremmin kirjoista, jotka käsittelevät kuningashuoneiden elämää ja juoruja, niin aihe saa aivan toisenlaista kiinnostuvuutta. Lady HMS sukkuloi sujuvasti hovielämän ja ruuansulatuselimistön välillä selostaen seikkaperäisesti hovimaailman viimeisimmät juorut - kuka seurustelee kenenkin kanssa, kuka milloinkin on pieniin päin ja niin edelleen - ja hyppää sitten takaisin suoliston ihmeelliseen maailmaan ja selvittää yksityiskohtaisesti kuinka jonkun prinsessan tai prinssin pari tuntia sitten Nobel-päivällisellä nauttima fasaanipaisti on juuri siirtymässä paksusuolesta eteenpäin pakkautuen peräsuoleen ja jatkaen siitä aina kuninkaalliseksi lopputuotteeksi. Seuraava lyhyt näyte antanee jonkinlaisen kuvan Lady Muddleton-Smithin teoksesta:

...Tuona iltana tarjottiin siis Hessen-Hässenin viidenen jaarlin kunniaksi juhla-ateria, jolla tapasivat myös prinssi Hans ja prinsessa Henni. Ateria oli mitä loistavin ja kuten hyvin tiedämme, syö tavallinen rahvas runsaasti hiilihydraatteja sisältävää ruokaa, kuten selluloosaa ja tärkkelystä, kun taas kuninkaalliset nauttivat rasvaisempaa ruokaa, joka on huonommin sulavaa ja jalostuu näin ollen aivan erillaiseksi lopputulemaksi. Mutta siitä myöhemmin ja palatkaamme takaisin Hessenin prinssi Hansiin ja Hässenin prinsessa Hensiin...

Lady HMS on yhdistänyt ennakkoluulottomasti kuninkaallista hovielämää ja ihmisen ruuansulatus toimintaa, Lopputulos on häikäisevää glamouria ja brutaalia suolistotiedettä.

Tavalliset lukijat kertovat:

"Lady HMS osoittaa, että ihmisen suolisto on yhtä kimuranttia kuin hovielämä"
John H. Watson, London
 
"Jos sattuu olemaan kiinnostunut kuninkaallisista ja sen lisäksi vielä suoliston toiminnasta, on tämä kirja täydellinen valnta"
Joseph Lister, Kent

"On myönnettävä, että Lady Muddleton-Smith yllätti sitten hänen edellisen kirjansa Kuninkaalliset ristipistotyöt kautta aikojen."
Wallis Simpson, Paris

BARBARA FARTLAND: HYVÄSTI SYDÄNTEN MAA ELI INTERGALAKTINEN TUTKIELMA  MAAPALLON VIIMEISISTÄ PÄIVISTÄ
fartsi
Barbara Fartland, tuo rohkea ja uraauurtava tiedenainen on tällä kertaa suunnannut tarkan haukankatseensa kohti tulevaisuutta aina 4 miljardin vuoden päähän, aikaan jolloin maapallolle on koittanut sen viimeiset hetket. Fartlandin kosmologian rajoja rikkovassa kirjassa galaksit törmäilevät toisiinsa, planeetat putoilevat, kuu pompii sinne ja tänne ja kaiken huipuksi aurinko on hiipumassa ja sammuu hetkenä minä hyvänsä. Ja jotta tässä ei olisi jo katastrofia tarpeeksi, niin kirjan päähenkilöiden, erään tulevaisuuden perheenjäsenten välillä eletään ristiriitaisia tunteita. Perheen tytär Johnny kun on rakastunut ulkoavaruudesta Sirius-planeetalta tulleeseen Ittam Nenatriviin. Seuraavassa ote siitä, kun perheen isä ja äiti yrittävät valistaa tytärtään ulkoavaruuden vaaroista:

Perheen isä, Max Factor sytytti titaanipiippunsa, tarkasteli tytärtään ja totesi sitten:
piipp
- Tuolla teknokylillä juorutaan että sinut on nähty yhdessä sen ulkoavaruuden pellen, sen Ittam Nenatrivin kanssa.
johnny
- Entä sitten, Johnny puuskahti ja nosti uhmakkaasti leukaansa. - Ittam on kunnon poika!
- Muuta viisi jalkaa, kuusi kättä, kymmenen silmää, tuntosarvet ja vihreän värinen ja pituutta tuskin puolta metriä, äiti luetteli ääni surkeana.
aiti
- Viis ulkonäöstä, isä keskeytti. - Mutta ne siriukselaiset on jotain kommunisteja!
- Ei ne mitään kommunisteja ole, vaan ne elää kommuuneissa. Niinkuin kaikki muutkin muurahaiset.
- Muurahainen! äiti parahti ja purskahti itkuun.
ittam
Kuvat Riippa Pelimarkan revitystä animaatiosta.

Barbara Fartland tekee selkoa tutulla tieteellisellä otteellaan, mitä tapahtuu kun aurinko sammuu kuin yölamppu konsanaan tai kun jättiläisasteroidit mätkähtelevät maahan tai kun naapurigalaksi törmää tai kun Johnny-tytär muhinoi siriukselaisen kusimurkun kanssa.

Tavalliset lukijat kertovat:

"Barbara Fartland teki sen taas! Tällä teoksella Fartlandin pitäisi tyhjentää koko Nobel-palkintopöytä."
Johannes Kepler, Regensburg
 
"Vasta Fartlandin kirjan luettuani ymmärsin, että tulee päivä jolloin saadakseen rusketuksen on pakko mennä auringon sijasta solariumiin."
Mae West, Los Angeles

"Jos Fartland ottaa seuraavaksi käsittelyyn kvanttifysiikan, lasken alleni"
Isaac Newton, Kensington

Kesäkirjat-sarja päättyy tähän.


armaspotret
A.Paskiainen
Lukutoukka (Larva legere)

 Armaksen Plokiarkisto:
timmikuun ploki hulmukuun ploki maaniskuun ploki puhtikuun ploki dokukuun ploki klesakuun ploki rakakuun ploki ilokuun ploki shyyskuun ploki mokakuun ploki harraskuun ploki joulukuun ploki


h albumit
HEMMO P
ALBUMIT

punakirja
PUNAINEN
KIRJA

ploki
PASKIAISEN
PLOKI

juttu
PASKIAISEN
JUTTULOORA

räyhä
ALIK.
RÄYHÄLÄ

touho
ARMAS-SEDÄN
TOUHUTARHA

muut
MUUT
MUUThemmopaskiainen AVE