hpotsa
plokiotsake
rakakuun ploki
timmikuun ploki hulmukuun ploki maaniskuun ploki puhtikuun ploki dokukuun ploki klesakuun ploki rakakuun ploki ilokuun ploki shyyskuun ploki mokakuun ploki harraskuun ploki joulukuun ploki

-  KESÄKIRJAT-SARJA : KESÄTIEDETTÄ KEVYESTI 2 -

Viihdettä tieteellä vai tiedettä viihteellä, kas siinäpä kysymys kun Kesäkirjat-sarjan esittelyvuorossa ovat opukset, jotka kuuluvat kategoriaan tieteelliset viihdekirjat tai viihteelliset tiedekirjat. Miten kukin asiaa haluaa katsoa. Seuraavassa katsaus alan tämän vuoden parhaimistoon. Tai pahimistoon:

BARBARA FARTLAND: VIISAS SYDÄN ELI TUTKIELMA HOMO SAPIENSIN EVOLUUTIOSTA
kivis
Menestyskirjaan perustuva hittimusikaalielokuva ja Broadwaymusikaali.
.
Huikean menestyksen dinosaurusten elämästä kertovalla tieteisviihdekirjallaan Sydänten Jättiläiset saavuttanut Barbara Fartland on tarttunut rohkeasti seuraavaan aiheeseen, jossa Fartland mestarillisella otteellaan käy läpi ihmisen evoluutiota. Jäljittelemättömällä tyylillään Barbara Fartland tekee selkoa ihmiskunnan evuluutiollisesta historiasta Mioseenikauden alkupuolelta eläneistä varhaisista ihmisapinoista aina Myöhäispleistoseeniselle aikakaudelle, jolloin nykyihminen Homo sapiens kehittyi. Ja vaikka kyseessä onkin noin 25 mijoonan vuoden aikajakso, niin Barbara Fartlandin matkassa aika rientää kuin Pterosauruksen siivillä. Huikeilla tieteellisillä päätelmillään Barbara Fartland tekee lukijoilleen selväksi miksi ihmisapinasta tuli pystykävelijä, kuinka apinaihmiset ottivat tulen käyttöön, miten apinaesi-isämme valmistivat kiviesineitä ja kuinka esi-isäapinoidemme verbaalinen kommunikointi alkoi. Ja kaiken tämän tieteellisen analysoinnin rinnalla kulkee sydäntä riipaiseva tarina H.Sapiens perheestä ja varsinkin siitä mitä tapahtuu kun perheen tytär rakastuu naapurin neandertaaliin. Seuraavassa pieni ote siitä, kun isä Sapiens pitää tyttärelleen vakavahenkisen puhuttelun siitä miksi ei ole suotavaa että hyvämaineisen H.Sapiens perheen jälkeläinen heilastelee jonkun neandertaalilaisen tapaisen kanssa:
Isä Sapiens sytytti kivipiippunsa ja tarkasteli tytärtään alta kulmiensa. Hetken piippuaan polteltuaan sanoi lopulta:
- Tyttäreni, voi rakas sapienstyttäreni
, onko perää niissä  puheissa että että meidän tytär riiustelee neandertaalilaisklopin kanssa.
Tytär painoi punastuneet kasvonsa alas, mutta pyyhki sitten pitkät vaaleat hiuksensa kasvoiltaan ja nosti uhmakkaasti päätään ja vastasi isälleen:

- Mutta olimmehan mekin joskus aiemmin vain jotain Homo erectuksia.
- Vaiti, äiti Sapiens huudahti. - Siitä ei ole mitään tieteellistä evidenssiä. Nyt kuuntelet mitä isällä on sanottavana!

Barbara Fartlandin kirja antaa monta vastausta niin ihmisen evoluutioon liittyviin kysymyksiin kuin siihen pääseekö nendertaalilaiskloppi tuikkaamaan geeniperimäänsä nykyihmiseen. Barbara Fartlandin kirjan myötä ihmisen esihistoria avautuu aivan ennennäkemättömällä tavalla.
  
Tavalliset lukijat kertovat:

"Jopa parempi kuin Sydänten Jättiläinen!"
Piispa Wilberforce, Dorking
 
"Paleoantropologia on saanut uuden Prinsessan."
Mary Leakey, Nairobi

"Vasta Barbara Fartlandin kirjan jälkeen uskallan tunnustaa että esi-isissäni on saattanut olla karvoja."
Jane Russel, California

LARRY TRUEMAN: FAT MAN JA LITTLE BOY SEIKKAILEE ELI MITÄ KAIKKEA LASTEN ON HYVÄ TIETÄÄ ATOMIPOMMEISTA

Larry Trueman, Yhdysvaltojen merijalkaväen ex-kenraali ja kansalliskaartilainen on tehnyt lapsille tarkoitetun tieto-opuksen atomipommeista, niiden historiasta ja käyttötarkoituksesta. Kirjassa seikkailee kaksi teletappeja muistuttavaa atomipommihahmoa: lupsakka Fat Man ja herttainen Little Boy. Kaverukset  seikkailevat kuin mitkä tahansa lastenkirjojen hahmot: Rakentavat puihin majoja, kalastelevat ja näpistävät omenia naapureiden omenapuista. Mutta välillä käydään läpi tiukkaa tiedeasiaa, kuten esimerkiksi että Little Boy on uraanipommi, jonka teho on 13 TNT- kilotonnia ja että vastaavasti  Fat Man painaa neljä ja puoli kiloa ja on 20 kilotonnin imploosiopommi. Seikkailujen ja tietoiskujen lomassa Larry Truemanin viesti pikkulapsille on selvä: Eli miksi kilttien pommien on tehtävä joskus tuhmia juttuja . Tai kuten joviaali Fat Man asian ilmaisee: "Ei ole kilttiä pudota ihmisten päähän, mutta joskus on välttämättä tehtävä joitakin asioita, kuten esimerkiksi harjata hampaat aamuin illoin." Seuraavassa lyhyt näyte Truemanin lastenkirjasta:
- Nyt on aika pudota ihmisten niskaan, Fat Man sanoi.
- Minä tulen mukaan, Little Boy huudahti.
- Niin tulet, Fat Man vastasi.
- Minä olen niin innoissani että voisin vaikka haljeta, Little Boy hihkui.
- Niin minäkin, Fat Man vastasi. - Mutta odotetaan kumminkin H-hetkeen.
pommit
Kirjassa seikkailevat mm.Fat Man, Little Boy ja hänen koira Van Oppenheimer.

Larry Truemanin Fat Man ja Little Boy on kirja, jolle on taatusti kysyntää tietyissä piireissä ja teoksen arvoa lisäävänä kuriositeettinä mainittakoon että kirjan riemukkaasta kuvitusjäljestä vastaa kirjoittajan oma veli, käsite- ja installaatiotaiteilija Harry "Dirty" Trueman.

Tavalliset lukijat kertovat:

"Myönnän häpeäkseni lukeneeni pikkupoikana vain Vlad Seivästäjän muistelmat. Mitäköhän minusta olisi tullut, jos olisin saanut käsiini tämän kirjan."
Saddam Hussein, Bagdag
 
"Tämä kirja kuuluu kirjahyllyssäni ehdottomasti Nalle Puhin ja 100 tapaa nylkeä ihminen kirjojen väliin."
Kim Il-sung, Pjongjang

"Kirja joka saa hyvälle tuulelle. En muista nauraneeni näin paljon sitten Auschwitz-dokkarin."
Josef Mengele, olinpaikka tuntematon
sarjis
Fat-Man Ja Little-Boy sarjakuvalehden avaus-strippi vuodelta 1945.

Kesäkirjat-sarja jatkuu ensi kuussa.

armaspotret
A.Paskiainen
Lukutoukka (Larva legere)

 Armaksen Plokiarkisto:
timmikuun ploki hulmukuun ploki maaniskuun ploki puhtikuun ploki dokukuun ploki klesakuun ploki rakakuun ploki ilokuun ploki shyyskuun ploki mokakuun ploki harraskuun ploki joulukuun ploki


h albumit
HEMMO P
ALBUMIT

punakirja
PUNAINEN
KIRJA

ploki
PASKIAISEN
PLOKI

juttu
PASKIAISEN
JUTTULOORA

räyhä
ALIK.
RÄYHÄLÄ

touho
ARMAS-SEDÄN
TOUHUTARHA

muut
MUUT
MUUThemmopaskiainen AVE