hpotsa
plokiotsake
maaniskuun ploki
timmikuun ploki hulmukuun ploki maaniskuun ploki puhtikuun ploki dokukuun ploki klesakuun ploki rakakuun ploki ilokuun ploki shyyskuun ploki mokakuun ploki harraskuun ploki joulukuun ploki

- MAANISKUUN PLOGI : MATKAKERTOMUKSIA 4 -

Ensin on Marco Polo ja Kolumbus. Sitten tulee Kapteeni Cook. Sen jälkeen Indiana Jones. Sen jälkeen tulee pitkä väli, jonka jälkeen pari väliä lisää ja sitten tulee tutkimusmatkailija A-P Paskiainen. Tutkimusmatkailija P-A Paskiaisen henkeäsalpaava matkakertomus Kainuuseen jatkuu:

4.LUKU: LOCH KESSIN HIRVIÖ

Viime vuosituhannella 90-luvun alussa joukko etelästä tulleita luonnonsuojelijoita olivat kokoontunut Inarissa sijaitsevaan Kessin vastustamaan hakkuita mm. kahlehtimalla itsensä metsätyökoneisiin.
rotestoijat
Luontoaktivistien radikaalisiipi halusi kuitenkin järeämpiä toimenpiteitä, joten he erosivat porukasta ja etsivät itselleen uuden paikan osoittaa mieltä. Sellaisen he löysivät Kainuun sydänmailta Persvaarasta. Luontoaktivistit perustivat tukikohdan Perslammelle jajäivät odottamaan metsätyökoneita. Ei tiedetä mitä sitten tapahtui, mutta huhut kertovat, että he olisivat nähneet lammessa jonkinlaisen vesihirviön ja alkaneet kutsua lampea siitä syystä Lock Kessiksi.
- Mittee lie näkivät, joka tappauksessa ku talvi koitti niin luontoaktiivit häippäsi takaisin etelään. Tölväsivätkö hirviötä pakkoon vai tuliko luontoaktiiveilla vilu kulkusiin, tiiä häntä, lopetti M´Patka tarinansa.
- Mjaa, kapteeni Hassinen tuumasi ja tarkasteli lampea. - Kyllähän tuota lampea voisi hieman tutkia ja ottaa selvää, onko tarinassa mitään perää, vai mitä.
Minä ja multimiljönääri Kalle Wahroos nyökyttelimme hyväksyvästi päitämme. Jos lammella eleli jättiläissorsa, niin miksei sitten vesihirviökin.
Seuraavana iltana alkoi vesihirviön metsästys. Monimiljönääri Wahlroosiin matkatavaroihin kuului puhallettava kumivene, kalastusverkko sekä valaiden pyystämiseen tarkoitettu harppuuna.
kumiveve
Vedimme kumiveneen perässä pyydystämäni jättisläisabboren syömättä jääneet rippeet keskelle lampea ja jäimme odottamaan jonkun matkan päähän houkuttelisiko haiseva kalanraato minkäänlaista otusta lammen syvyyksistä. Ilta alkoi hiljalleen hämärtyä ja usva laskeutui lammen pinnalle. Täysikuu loisti taivaalla luoden aaveimmaisen tunnelman. Pureskelin hermostuneen kynsiäni. Kapteeni Hassinen poltteli rauhattomana piippuaan ja toimintatarmoa puhkuva multimiljönääri Wahlroos haravoi herkeämättä lampea pimeännäkökiikareillaan. Ainoa, joka suhtautui asiaan tyynesti oli M´Patka, joka oli syventynyt apaattisena kaivamaan nenäänsä. Kun mitään ei kuitenkaan tapahtunut, alkoi koko homma tuntua pelkältä ajan haaskaukselta.
kessi
Mutta yhtäkkiä M´Patkan huudahdus rikkoi hiljaisuuden.
- Voe persetti, hän sanoi ja osoitti sormellaan lampea.
Aluksi en nähnyt mitään, mutta sitten minäkin olin erottavani lammen pinnalla jotain epämääräistä. 
- Onko tuo jonkun elikon pää? kuiskasin. Kapteeni Hassinen nappasi kiikarit multimiljönäärin kädestä ja alkoi tähyillä M´Patkan osoittamaan suuntaan.
- Jotain siellä saattoi olla, mutta katosi pinnan alle, kapteeni Hassinen totesi tarkasteltuaan aikansa M´Patkan osoittamaan suuntaan ja antoi kiikarit takaisin multimiljönäärille. Tämä alkoi innokkaana kiikaroimaan sinne ja tänne. M´Patka oli varma näkemästään.
wahlroos
- Lok Kessin hirviö, eittämättä.
- En tiedä, mutta pitäkää kuitenkin harppuuna ja verkko valmiina! Tuskin oli kelpo kapteeni ehtinyt tämän sanoa, kun tuntui kuin jokin olisi töytäyssyt kumivenettä. Ja pian tämän jälkeen kumivene alkoi huojua.
- Pitäkää kiinni, kapteeni huusi ja heti tämän huudettuaan kuului molskahdus.
- Mies yli laidan! Parkaisin.
Todettuani monimiljönääri Wahlroosin käpertyneenä veneen pohjalle ilmoitin kapteenille:
- Se oli M´Patka. Yritimme tähyillä lampea nähdäksemme M´Patkan. Siinä samassa huomasimme kauhuksemme kumiveneemme saaneen reiän ja uppoavan ja pian olimme joutuneet kaikkin lampeen. Ympärillämme vesi velloi, kupli ja kiehui. Ja kaiken sen keskellä olin näkeväni jotain. Jotain suunnattoman kokoista, joka repi minua kohti syvyyksiä. Äkkiä tajusin sen olevan kalastusverkkomme, johon jalkani oli takertunut kiinni. Riehdoin ja rimpuilin ja raahauduin lopulta rantaan, jonne päästyäni täysin uupuneena menetin tajuntani. 
Seuraavana aamuna heräsin kirkkaaseen auringonpaisteeseen. Huomasin jalkani olevan edelleen kiinni verkossa ja verkossa olivat myös toverini kapteeni Hassinen ja multimiljönääri Wahlroos. Olin vetänyt heidätkin perässäni rannalle. Ravistelin heitä hereille ja tiedustelin:
- Oletteko kunnossa? Molemmat avasivat helpotuksekseni pian silmänsä.
- Kunnossa ollaan, kapteeni totesi. - Harmi vain menetin piippuni.
- Menetimme myös matkaoppaamme, totesin etsittyäni katseellani turhaan rannalta M´Patkaa. - Miesparka joutui vesihirviön saaliiksi.
- Ehkä. Jos tuolla lammessa nyt on ylipäätänsä mitään vesihirviötä, kapteeni Hassinen tuumi leukaansa hieroen. - Joka tapauksessa M´Patka oli kunnon mies. Kainuulaiseksi. Pidetään minuutin hiljaisuus hänen muistokseen.
Näin teimme, mutta ennenkuin minuutista oli puoltakaan kulunut, kuulimme selkämme takaa äänen.
- Halvattuako tiällä ruokarukkouksia piätään. Jankkivelli on valamis.
- M´Patka, huudahdimme yhteen ääneen. -Olette kuin olettekin elossa.
- Toennii, matkaoppaamme totesi ykskantaan.
Selvisi että kun M´Patka oli näkevinään vesihirviön, hän oli samantien hypännyt veteen ja uinut rantaan.
- Miulle tuli haepakka ku sihtasin sitä vesielukkaa silimästä silimään.
Kapteeni tarkasteli epäilevästi matkaopastamme.
-  Oletteko varma että se oli mikään vesihirviö?
M´Patka kohautti olkapäitään ja totesi:
-  Mitä tuota ny märehtimmään, saassii nyt jankit naamaarin nii piästään jatkamaan matkaa.
kessie
Pari tuntia myöhemmin jankkipuurot syötyämme kiiruhdimme M´Patkan perään ja jätimme merkillisen Perslammen taaksemme. Eräoppaamme myhäili salaperäisenä edellämme hyräillen itsekseen:
Vainojen virmat, oi vaietkaa.
Rapparit, ryöstäjät, kaijotkaa!
Miekkaa ei tarvis, tarmoa vaan,
puolesta hengen ja heimon ja maan.
Nouskoon rintaamme uskomus uus,
taantukoon taika ja vanhoillisuus.

A-P Paskiaisen tutkimusmatka jatkuu myöhemmin...

armaspotret
A-P Paskiainen
Tutkimusmatkailija

 Armaksen Plokiarkisto:
timmikuun ploki hulmukuun ploki maaniskuun ploki puhtikuun ploki dokukuun ploki klesakuun ploki rakakuun ploki ilokuun ploki shyyskuun ploki mokakuun ploki harraskuun ploki joulukuun ploki


h albumit
HEMMO P
ALBUMIT

punakirja
PUNAINEN
KIRJA

ploki
PASKIAISEN
PLOKI

juttu
PASKIAISEN
JUTTULOORA

räyhä
ALIK.
RÄYHÄLÄ

touho
ARMAS-SEDÄN
TOUHUTARHA

muut
MUUT
MUUThemmopaskiainen AVE