hpotsa
plokiotsake
mokakuun ploki
timmikuun ploki hulmukuun ploki maaniskuun ploki puhtikuun ploki dokukuun ploki klesakuun ploki rakakuun ploki ilokuun ploki shyyskuun ploki mokakuun ploki harraskuun ploki joulukuun ploki

- MOKAKUUN PLOGI : MATKAKERTOMUKSIA 1 -

Ensin on Marco Polo ja Kolumbus. Sitten tulee Kapteeni Cook. Sen jälkeen Indiana Jones. Sen jälkeen tulee pitkä väli, jonka jälkeen pari väliä lisää ja sitten tulee tutkimusmatkailija A-P Paskiainen. Seuraavassa tutkimusmatkailija P-A Paskiaisen henkeäsalpaava matkakertomus Kainuuseen:

kansi

1.LUKU: TERRA INCOGNITO

Kerran kun tarkoituksenani oli matkustaa Keravalle (jota pohjoisempana en ollut ikinä käynyt) astuin epähuomiossa väärään junaan  ja huomasin olevani matkalla kohti Kajaania. En ollut ikinä mokomasta paikasta edes kuullutkaan. Ystävällinen konduktööri selitti minulle, että Kajaani on Kainuussa ja jatkoi:
- Matkaa Helsingistä Kainuuseen on 530 kilometriä. Brysseliin etäisyys on noin 2000 kilometriä. Kainuun pinta-ala on 22 687,35 neliökilometriä ja siellä asuu noin 73 400 asukasta, joten näin ollen väestötieheys neliökilometriä kohden tekee 3,631547 asukasta. Pinta-alasta yli 80% on metsää. Poliittisesti Kainuussa kannatetaan eninten Keskusta Puoluetta.
Tämän jälkeen konduktööri näytti minulle kartasta missä Kajaani sijaitsi. Kartassa näkyi Kajaani, mutta sen takana levittäytyvän laajan alueen päällä luki vain Terra Incognito.
- Tuntematon maa, huudahdin hämmästyneenä.
konnari
- Niin, konduktööri totesi ja vilkaisii olkansa yli ja madalsi ääntään. - Kainuu tai kuten paikalliset maataan kutsuvat: Kaenuu on asumatonta korpimaata, jota asuttaa uppiniskainen korpikansa. Tätä maata kutsutaan myös Nälkämaaksi. Eikä syyttä. Harva on sinne uskaltautunut ja vielä harvempi on sieltä palannut.
Konduktööri tarkasteli minua miettiväisesti ja kysyi sitten:
- No, vieläkö haluatte Kajaaniin vai jäättekö junasta seuraavalla pysähdyspaikalla Riihimäessä?
- Minä menen Kajaaniin. Ja Kainuuseen. Olenhan minä sentään tutkimusmatkailija, luoja paratkoon! sanoin päättäväisesti.
Konduktööri leimasi lippuni ja totesi poistuessaan:
- Olen ainakin varoittanut teitä.
Kajaanissa asetuin Kalliokatu 7:ssä sijaitsevaan Hotelli Presidenttiin, jotta asuttivat pääasiassa ulkopaikkakuntalaiset, lähinnä Helsingistä tulleet komennuksella olevat virkamiehet. Paikan tunnelma oli mannermainen. Päivisin hotellivieraat viettivät aikaansa omissa oloissaan, mutta iltaisin vieraat kokoontuivat hotellin baariin nauttimaan virvokkeita, kuuntelemaan kansainvälisten artistien esityksiä ja pelaamaan bridgeä.
piano
Illat olivat sangen kosteita ja näin tutustuin kohta kahteen herraan, kapteeni Hassiseen ja suurliikemies ja miljönääripohattaan Kalle Wahlroosiin, joilta aloin pian udella tarkempia tietoja Kainuusta. Vastaukseksi sain kuitenkin vain epämääräisiä kommentteja maan köyhyydestä ja paikallisten umpimielisyydestä. Mutta erään tavallista riehakkaamman illan jalkeen minulle paljastui herrojen matkan tarkoitus.
- Olemme etsimässä Kainuun kuuluisaa vihreää kiveä, kapteeni Hassinen supisi ja vilkaisi pöydän alle sammunutta monimiljönääri Kalle Wahlroosia.
- Vihreä kivi. Mitä se on? kysyin ja  täytin kapteeni Hassisen ja miljönääripohatan Wahlroosin viskilasit.
- Se, se on maailman vanhinta kivilajia. 3000 miljoonaa vuotta vanhaa!, kapteeni Hassinen sönkötti. - Kaukoidän markkinoilla se on omaisuuksien arvoista. Japskit ja Kinkut maksavat mitä tahansa saadakseen vihreää kiveä. Mitä tahansa!
- Ymmärrän. Mutta mistä te löydätte sitä? Kainuu on iso maa.
Kapteeni Hassinen vilkuili ympärilleen ja kumartui sitten lähemmäksi minua.
- Kartta. Minulla on kartta, hän kuiskasi. - Pari vuotta sitten eräs Geologian Laitoksen kenttätutkija palasi Kainuusta harhailtuaan siellä monta kuukautta. Miesparka oli menettänyt järkensä, mutta hänen taskustaan löytyi nämä. Kapteeni Hassinen kaivoi taskustaan vihreän kivenpalasen ja rypistyneen paperin.
Kapteeni Hassinen suoristeli rypistynyttä paperia ja supisi:
- Geologi oli piirtänyt tämän!
kartta
Tarkastelin karttaa. Siinä oli epämääräisiä merkintöjä ja keskellä paperia rasti ja teksti: Helvetin paljon Vihreää kiveä!
- Miten tämä kivenmurikka ja kartta päätyi teille? Ihmettelin.
- Sain ne tältä geologilta. Hän antoi ne minulle ennenkuin päätti päivänsä. Viimesiksi sanoikseen hän sanoi: "Kainuu on kirottu!" ja heittäytyi sitten Linnanmäen vesitornia kiertävän junan alle.
Kapteeni Hassinen tyhjensi viskilasinsa geologin muistoksi. Jatkoi sitten:
- Sain puhuttua liikemiesmonimiljönääri Kalle Wahlroosin rahoittamaan vihreän kiven etsinnät. Ja nyt olemme täällä. Ja huomenna aiomme jatkaa matkaa
Kainuun sisämaahan.
Selitin olevani tutkimusmatkailija ja itsekin matkalla Kainuun sisämaahan. Kysyin voisinko liittyä heidän matkaansa.
- Sopii. Nähdään huomenaamuna kello 7.00 Kajaanin juna-asemalla. Välttääksemme liiallista uteliaisuutta matkustamme sisämaahan huomiota herättämättä tavarajunalla pukeutuneina amerikkalaisiksi hoboiksi.
- Hoboiksi? Kysyin ihmetellen.
- Hobo on amerikkalainen junapummi.
Nyökkäsin ymmärtäneeni ja lupasin pukeutua asianmukaisesti.
vuoteessa
Seuraavana aamuna matkustimme junapummeiksi pukeutuneina  tavarajunan härkävaunussa kohti Kainuun sydänmaita. Sivistynyt maailma jäi taaksemme ja lohduton korpi levittäytyi edessämme, Ja jostain sieltä korpien keskeltä kantautui heikkoa rummutusta ja haikeaa laulua:
Kuulkaa korpeimme kuiskintaa,
jylhien järvien loiskintaa.
Meidänpä mainetta mainivat nuo,
koskien ärjyt ja surkeat suot.
Meidänpä vapautta vaarat on nää,
miedän on laulua lahtien pää...
hobot
Tutkimusmatkailija Paskiaisen Matkakertomus jatkuu ensi kuussa....

apaska
A-P Paskiainen
Tutkimusmatkailija

 Armaksen Plokiarkisto:
timmikuun ploki hulmukuun ploki maaniskuun ploki puhtikuun ploki dokukuun ploki klesakuun ploki rakakuun ploki ilokuun ploki shyyskuun ploki mokakuun ploki harraskuun ploki joulukuun ploki


h albumit
HEMMO P
ALBUMIT

punakirja
PUNAINEN
KIRJA

ploki
PASKIAISEN
PLOKI

juttu
PASKIAISEN
JUTTULOORA

räyhä
ALIK.
RÄYHÄLÄ

touho
ARMAS-SEDÄN
TOUHUTARHA

muut
MUUT
MUUThemmopaskiainen AVE